Naputci za štedljivu vožnju

Postoji puno načina koji vam mogu pomoći da smanjite vaš utjecaj na okoliš; ovdje je za početak dano nekoliko naputaka za vožnju. Smanjite vaše CO2 emisije uz pomoć ovih jednostavnih naputaka za vožnju i možete uštedjeti gorivo i novac. Ako bi svi slijedili ove smjernice, mogli bi smanjiti CO2 emisije iz automobila za 5,5 milijuna tona godišnje.

 

 

1. Smanjite opterećenje

Što više vaš automobil mora prevoziti to će mu biti teže raditi. Dakle, provjerite prtljažnik i riješite se svih nepotrebnih stvari. Uštedjeti ćete gorivo i novac, a uz manje opterećenje na stražnjem kraju, vaš automobil će se i bolje ponašati na cesti..

 

2. Provjerite gume

Niži tlak u gumama od propisanog uzrokuje veći otpor, tako da motori moraju teže raditi pri istoj brzini, što troši više goriva. Međutim, previsoki tlak u gumama uzrokuje slabije držanje. Preniski ili previsoki tlak također uzrokuju brže trošenje guma. Provjerite vaš priručnik za više detalja.

 

3. Trošak klima uređaja

Za rad, vaš klima uređaj koristi snagu motora, a ta dodatna energija troši više goriva. Alternativa je otvaranje prozora. Međutim, pri vožnji visokim brzinama, to uzrokuje veći otpor zraka i potrošnu goriva koja može biti veća nego zbog uporabe klima uređaja.

4. Vozite jednoliko

Studije su pokazale da naglo i snažno ubrzavanje iz mirovanja ne dovodi do uštede vremena. Zapravo, ova kreni stani tehnika troši više goriva i brže se troše neke komponente automobila. Jednolika vožnja i predviđanje prometa su obavezni dio današnje vožnje.

 

5. Ako sumnjate, skinite

Krovne kutije i nosači stvaraju dodatni otpor. Oni usporavaju automobil, kao kada vozite s otvorenim prozorom. To znači da vaš motor mora teže raditi kako bi održao brzinu. Dakle, ako ih ne koristite, skinite ih; a ako moraju ostati, nemojte ih previše slagati jer to povećava potrošnju.

 

6. Pravovremena promjena brzina

Visoki okretaji neće nikoga impresionirati. Brza vožnja je opasna i znači veću potrošnju goriva. Ali trenutak promjene brzina će također utjecati na vašu potrošnju. Motori su najefikasniji između 2.000 i 3.000 okretaja u minuti. Optimalna točka promjene brzina u dizelskim automobilima je oko 2.000 okr/min, a 2.500 okr/min u benzinskim automobilima.

 

Bookmark & Share