5 zvjezdica za sigurnost i jedinstvene napredne tehnologije

Najnoviji Mondeo već je osvojio najbolju ocjenu za sigurnost s pet zvjezdica vodeće europske neovisne organizacije na području sigurnosti u prometu Euro NCAP. Opremljen je brojnim Fordovim tehnologijama koje su za sigurnosne inovacije primile priznanje Euro NCAP Advanced Award. Kao prvi u Fordovoj paleti modela opremljen je sigurnosnim pojasevima na napuhavanje na stražnjim sjedalima. Više detalja možete otkriti ispod.

 • Sigurnost

  Dodatna zaštita za putnike na stražnjim sjedalima

  Vanjska stražnja sjedala mogu biti opremljena jedinstvenom sigurnosnom mogućnosti: stražnjim sigurnosnim pojasevima na napuhavanje. U slučaju sudara jastuk se napuhne u sigurnosnom pojasu i dijeli sile na području koje je četiri puta veće nego kod običnih sigurnosnih pojaseva. Smanjenjem pritiska na prsni koš i boljim nadzorom nad pomicanjem glave i vrata ta inovativna tehnologija pomaže spriječiti ozljede. 

   

  Samostalnim kočenjem auto vam pomaže izbjeći nalet pri manjoj brzini 

  U sporom prometu s brojnim zaustavljanjima i kretanjima često dolazi do sudara. Napredna tehnologija za sprečavanje naleta pri niskim brzinama Active City Stop pomaže vam izbjegavanje sudara ili barem smanjenje njegovih posljedica. Ako sustav za vrijeme vožnje brzinom do 40 km/h registrira da je vozilo pred vama iznenada stalo, samostalno koči. Dokaz inovativnosti sustava Active City Stop je priznanje Euro NCAP Advanced Award za sigurnost.* *Primio ga je sustav u Fordu Focusu. 

   

  Sustav koji pomaže zaštititi pješake

  Sustav za registriranje pješaka prati cestu pred vama i upozorava vas na pješake koji su pred vozilom ili kako bi mogli preći cestu. Ako ne poduzmete ništa, sustav samostalno koči. Ta nova tehnologija je utemeljena tako da ublažava ozbiljnost sudara ili ga potpuno sprečava, a djeluje na brzinama do 80 km/h. 

   

  Ford SYNC 2 s pozivom u nuždi 

  Važan oblik sustava Ford SYNC 2, koji može spasiti živote, je pomoć u nuždi. U slučaju da dođe do nesreće aktiviranjem sigurnosnog jastuka ili isključenjem pumpe za gorivo, sustav samostalno neposredno zove Centar za obavještavanje. Poziv možete prekinuti ili razgovarati s osobom koja prima poziv. Najvažnije je da sustav posreduje ključne informacije, na primjer koordinate GPS, čak i ako ste bez svijesti.* *Fordova pomoć u nuždi korisna je u više od 30 europskih država. Ta funkcija radi ako je sustav upoznat s primjerenim mobilnim telefonom koji je u vozilu kada se aktiviraju sigurnosni jastuci (ne vrijedi za sigurnosni jastuk za koljena) ili ako senzor registrira sudar isključenjem pumpe za gorivo. Funkcija za poruke SMS i pomoć u nuždi nisu na raspolaganju u svim europskim jezicima.

   

  Unaprijed postavite najveću brzinu

  Aktivno ograničavanje brzine (serijsko kod opreme Titanium, inače za doplatu) omogućuje vam da za svoje putovanje unaprijed namjestite najveću brzinu. Sustav vas upozorava ako ju nehotice prekoračite, na primjer kod vožnje nizdbro. Funkcija je posebno korisna na područjima s ograničenjem brzine jer vam omogućuje da se usredotočite na vožnju i ne morate cijelo vrijeme nadzirati mjerač brzine. 

   

  Samopouzdano i u najzahtjevnijim uvjetima

  Vozilo je opremljeno elektroničkim programom stabilnosti (ESP), koji uključuje brojne tehnologije za jamčenje nadzora nad vozilom. Senzori registriraju sve iznenadne promjene prilikom upravljanja i blokiranja ili ponašanje vozila zbog kojeg bi mogli izgubiti nadzor, a ESP s točnom prilagodljivosti brzine pojedinog kotača brine o stabilnosti i pomaže spriječiti klizanje. Među funkcijama sustava ESP su Sustav za pomoć kod kretanja uzbrdo, Sustav za pomoć kod kočenja u nuždi i elektroničko povećanje tlaka u sustavu kočenja. 

   

  Dodatan nadzor kod kretanja vozila uzbrdo

  Sustav za pomoć kod kretanja uzbrdo privremeno sprečava pomicanje vozila nazad i naprijed. Sustav radi tako da 2,5 sekunde drži tlak u kočnom sustavu što vam omogućuje da na miru i nadzirano pomaknete stopalo s kočne papučice na papučicu za plin. Funkcija je odlično korisna i kod zaustavljanja i pokretanja na skliskim podlogama. 

   

  Dodatna snaga za kočenje u nuždi

  Sustav za pomoć kod kočenja u nuždi (EBA) pomaže zajamčiti maksimalnu učinkovitost kočnica u hitnim slučajevima. Nadzor teče samostalno preko sustava ESP koji registrira vaš pritisak na kočnu papučicu i samostalno ga povećava ako je to potrebno. 

   

  Kraći kočni put prilikom zaustavljanja u nuždi

   

  Ako sustav ESP registrira da kočite u nuždi, unaprijed povećava tlak u kočnom sustavu i kočne obloge primiče kočnim diskovima. Tehnologija s elektronskim povećanjem tlaka u kočnom sustavu može znatno smanjiti kočnu udaljenost vozila.

 • Zaštita

  Sami odaberite koja vrata želite zaključati ili otključati

   

  Novi sustav centralnog zaključavanja s daljinskim upravljačem još je sigurniji nego do sada. Tako možete odabrati otvaranje pojedinih vrata, a druga mogu ostati sigurno zaključana dok ne aktivirate prekidač na vozačevim vratima. Isti prekidač nadzire zaključavanje i otključavanje svih vrata vozila.

Bookmark & Share