# Ford je sada prvi proizvođač koji je u istoj godini u dva navrata osvojio IVOTY i IPUA

# elektrificirani Ford Transit Custom Plug-In Hybrid i Ford Transit Custom EcoBlue Hybrid proglašeni su međunarodnim kombijem godine

# Ford Ranger osvojio titulu međunarodnog pick-up-a godine

# žiri pohvalio niz elektrificiranih pogonskih rješenja koja nudi Ford Hybrid gama Transit Custom kombija

# Ford Ranger nudi poboljšane performanse i uštedu goriva uz napredne tehnologije povezivanja i pomoći vozaču kako bi povećao produktivnost za tvrtke

# Ford je najprodavanija europska marka komercijalnih vozila

Ford slavi veliki uspjeh na dodjeli nagrada za najbolja laka komercijalna vozila jer je elektrificirani Ford Transit Custom Hybrid proglašen za International Van of the Year (IVOTY) 2020. (Međunarodni kombi godine 2020.), a Ford Ranger je osvojio  International Pick-up Award (IPUA) 2020. (Međunarodni pick-up godine 2020.).
Ford je prvi proizvođač koji je u istoj godini u dva navrata osvojio naslove IVOTY i IPUA, a prvi put je to postigao 2013. godine.


Žiri sastavljen od 25 specijaliziranih novinara iz 25 europskih država na posebnoj ceremoniji u francuskom Lyonu, zajednički su ocijenili da su najbolji u izboru za prestižnu nagradu Van of the Year (IVOTY) 2020. Transit Custom Plug-In Hybrid i Transit Custom EcoBlue Hybrid.


Žiri je pohvalio niz elektrificiranih pogonskih rješenja koja nudi Ford Hybrid gama Transit Custom kombija - razvijenih tako da smanje troškove goriva za korisnike, omoguće ulazak u sve veći broj zona s niskim emisijama štetnih plinova i nude praktična rješenja za tvrtke koje pokušavaju smanjiti emisije i udovoljiti ciljevima za čisti zrak.

Transit Custom Plug-In Hybrid i Transit Custom EcoBlue Hybrid nosivosti jedne tone, i Transit EcoBlue Hybrid s nosivosti 2 tone koji je osvojio drugo mjesto na ovogodišnjoj ceremoniji, tri su od 14 elektrificiranih vozila koje će Ford predstaviti u Europi prije kraja 2020. godine. Fordu je ovo šesti IVOTY naslov.


Ford Ranger - najprodavaniji pick-up u Europi* - impresionirao je 18 članova žirija snažnijim i ekonomičnim 2,0-litarskim EcoBlue dizel motorom i naprednim tehnologijama za pomoć vozaču te osvojio nagradu za najbolji europski pick-up 2020. godine (IPUA), koji se dodjeljuje svake dvije godine.

"Naši novi modeli Transit Custom Plug-In Hybrid i EcoBlue Hybrid su prava vozila u pravo vrijeme - pomažu našim kupcima u smanjenju troškova i emisija štetnih plinova, te rješavanju izazov poslovanja u današnjem poslovnom okruženju bez žrtvovanja praktičnosti ili opterećenja. A naš novi Ranger podiže letvicu u uglađenosti, modernoj tehnologiji i produktivnosti u pick-up segmentu ", rekao je Hans Schep, generalni direktor komercijalnih vozila europskog Forda.


Kombinirajući mogućnost vožnje uz nultu emisiju i bez uznemirenosti zbog dosega vozila, Transit Custom Plug-In Hybrid može se napuniti mrežnom strujom i samo na struju bez štetnih emisija prema NEDC testnom ciklusu voziti do 56 km. ** Prednji kotači vozila pogone se isključivo putem 92,9 kW snažnog električnog motora koji struju crpi iz litij-ionske baterije kapaciteta 13,6 kWh. Fordov višestruko nagrađivani 1,0-litreni EcoBoost benzinski motor djeluje kao pojačivač dometa za ukupni domet vožnje koji prelazi 500 km.

Blagi hibridni pogonski agregat Transit Custom EcoBlue Hybrida koristi integrirani pokretač/generator koji se pokreće putem remena umjesto standardnog alternatora, omogućavajući regeneraciju i skladištenje energije tijekom usporavanja vozila i punjenje 48-voltnog litij-ionskog baterijskog paketa koji se hladi zrakom. Akumulirana energija koristi se za pružanje pomoći motoru i donosi do 8 posto poboljšanja učinkovitosti potrošnje goriva za Fordov daljnji poboljšani 2,0-litarski EcoBlue dizelski motor.

Dostupan u stilovima karoserije Regular Cab, Super Cab i Double Cab, novi Ford Ranger nudi standardni pogon na sva četiri kotača i poboljšanu verziju Fordovog 2,0-litarskog EcoBlue motora koji nudi do 9 posto poboljšanja u potrošnji goriva u kombinaciji s novim 10-stupanjskim automatskim mjenjačem. Napredne tehnologije uključuju standardni sustav pomoći za izbjegavanje sudara (Pre-Collision Assist ) s prepoznavanjem pješaka, uključujući dostupnu tehnologiju ugrađenog modema FordPass Connect, povećavaju praktičnost i produktivnost.

Linija Rangera uključuje i novi Ranger Raptor - najmoćniju verziju Raptora u povijesti. Pokreće ga 2-litarski bi-turbo EcoBlue motor koji razvija 213 KS. Ranger Raptor odlikuje se ekstremnim stilom, a podržan je jedinstvenom Ford Performance šasijom, optimiziranom za brzu off-road vožnju i velike terenske sposobnosti.

"Čestitamo Fordu na njihovom dvostrukom uspjehu u osvajanju nagrade Van of the Year Award 2020 i International Pick-up Award 2020 u istoj godini. Veliko je to, ali sasvim zasluženo postignuće. S jasnim fokusom na hibridizaciju, Fordovi su inženjeri razvili održivi pogonski sklop koji je ovdje i sada u korist gradskih, međugradskih i ruralnih korisnika. A Transit Custom Plug-In Hybrid i Transit Custom EcoBlue Hybrid voze i rade izvrsno!", rekao je Jarlath Sweeney, predsjednik međunarodnog žirija Van of the Year.

"Žiri je prepoznao najprodavaniji europski pick-up s nosivošću od jedne tone i proglasio ga kao najbolji europski pick-up ove godine", rekao je Sweeney. "Drugi put je Ranger osvojio ovu nagradu, nakon što je bio proglašen najboljim i 2013. godine i od tada je prošao daleki put u razvoju s ovom zadnjom generacijom."


Ford je najprodavanija europska marka komercijalnih vozila; u listopadu je prodaja Transit Custom modela ove godine dostigla 114.000 vozila. Ranger je najprodavaniji pick-up u Europi s 43.300 prodanih primjeraka u istom razdoblju.

* Na temelju najnovijih podataka koji su dostupni do rujna 2019. Ford of Europe izvještava o prodaji za svojih 20 europskih tradicionalnih tržišta na kojima je zastupljen putem Nacionalnih prodajnih tvrtki: Austrija, Belgija, Velika Britanija, Češka, Danska, Finska, Francuska , Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Španjolska, Rumunjska, Švedska i Švicarska.


Transit Custom CO2 emisija 137 km, potrošnja goriva 5,3  l/100 km (NEDC)
Transit Custom  Plug-In Hybrid CO2 emisija 60 g/km, potrošnja goriva 2,7 l/100 km (NEDC)
Transit CO2 emisije od 143 g/km, potrošnja goriva od 5,5 l/100 km (NEDC)
Ranger CO2 emisije od 178 g/km, potrošnja goriva od 6,9 l/100 km (NEDC)
Ranger Raptor CO2 emisije od 233 g/km, potrošnja goriva od 8,9 l/100 km (NEDC)
** Deklarirana potrošnja goriva / energije, emisije CO2 i domet mjeri se u skladu s tehničkim zahtjevima i specifikacijama Europske uredbe (EZ) 715/2007 i (EC) 692/2008 sa zadnjim izmjenama i dopunama. Potrošnja goriva i emisija CO2 određeni su za varijantu vozila, a ne za jedan automobil. Primijenjeni standardni postupak ispitivanja omogućuje usporedbu između različitih tipova vozila i različitih proizvođača. Uz ekonomičnost u automobilu, ponašanje vozača kao i ostali netehnički čimbenici igraju ulogu u određivanju potrošnje goriva / energije, emisije CO2 i dometa automobila. CO2 je glavni staklenički plin odgovoran za globalno zagrijavanje.
Od 1. rujna 2017. određena nova vozila homologiraju se korištenjem Svjetski usklađenog postupka ispitivanja lakih vozila (WLTP) prema (EU) 2017/1151 kad je zadnji put izmijenjen, što je novi, realističniji postupak ispitivanja za mjerenje potrošnje goriva i emisija CO2. Od 1. rujna 2018. WLTP je započeo zamjenu novog europskog ciklusa vožnje (NEDC), koji je testni postupak na zalazu. Tijekom postupnog isključivanja NEDC-a, potrošnja goriva i emisije CO2 prema WLTP-u ponovno se koreliraju u odnosu na NEDC. Neke će se razlike vidjeti u odnosu na prethodnu potrošnju goriva i emisije, jer su neki elementi testova izmijenjeni, tj. isti automobil može imati različitu potrošnju goriva i emisiju CO2.