Karić automobili, ovlašteni Ford prodajni partner, prvi u Hrvatskoj prodali Ford Focus za Bitcoin

Ford Focus kupljen za Bitcoin u zagrebačkom salonu tvrtke naplaćen je pomoću rješenja Billy fiskalnih blagajni i platforme za kripto-plaćanje GoCrypto

Objavljeno: 03. prosinca 2020.


Ovlašteni Ford prodajno-servisni partner, Karić automobili, prvi je u Hrvatskoj prodao automobil u salonu za neku kriptovalutu.

Crveni Ford Focus koji je kupio mladi bračni par plaćen je nešto manje od 1 Bitcoina na dan kupnje, a transakcija je provedena pomoću rješenja Billy fiskalnih blagajni i platforme za plaćanje GoCrypto. Iako je automobil plaćen u kriptovaluti, Karić automobili su na svoj poslovni račun dobili traženu cijenu u kunama, umanjenu za transakcijsku naknadu.

Već prije gotovo godinu dana, ovlašteni Ford prodajno-servisni partner, Karić automobili, omogućio je kupovinu svih modela automobila iz svoje ponude kriptovalutama te na jednostavan način može prihvatiti plaćanje kriptovalutama kao što su Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Bitcoin Cash (BCH) i GoCrypto Token (GoC). Pritom kupac ima fleksibilnost izbora u kojoj od navedenih kriptovaluta želi platiti – trgovac će uvijek na svoj poslovni račun dobiti iznos u kunama, umanjen za transakcijsku naknadu.

„Iznimno smo ponosni što smo ponovno prvi – nakon što smo kupcima naših marki prvi na hrvatskom tržištu omogućili jednostavan način plaćanja kriptovalutama, prvi smo koji smo i prodali automobil za neku kriptovalutu. Vjerujemo kako će u budućnosti biti sve više zahtjeva kupaca za plaćanjem u kriptovalutama te kako će naš primjer slijediti i drugi trgovci iz branše te početi koristiti ovaj način plaćanja koji pogoduje i trgovcima i kupcima,“ izjavio je Tomislav Karić, direktor tvrtke Karić automobili.

Važno je napomenuti kako su transakcijske naknade za trgovce prilikom primanja kriptovaluta ovim sustavom osjetno niže nego u slučaju plaćanja debitnim ili kreditnim karticama. K tome, za trgovca je integracija plaćanja na njegovu blagajnu posve besplatna, a trgovac ne plaća niti mjesečnu naknadu za primanje kriptovaluta; za njega je jedini trošak tek naknada za transakciju.

Kupci za plaćanje kriptovalutama trebaju tek skenirati QR kod s ekrana blagajne iz svog kriptonovčanika. Primjerice, žele li platiti Bitcoin-om (BTC) to mogu učiniti iz bilo kojeg „novčanika“ koji podržava ovu kriptovalutu, odnosno zna komunicirati s Bitcoin.org platformom.