FORD HRVATSKA S RANGERIMA ČUVA HRVATSKI OKOLIŠ

Ekološko, humanitarna, edukativna i sportska manifestacija


#
ranger4river

Objavljeno 23. kolovoza 2021.


Očuvanje prirode i čišćenje rijeke Korane

Ford Hrvatska, generalni uvoznik Ford vozila u Republici Hrvatskoj, sudjelovanjem na #Ranger4River manifestaciji, pokazala je što uistinu znači društveno odgovorno poslovanje i zašto je ono neophodno za budućnost našeg društva, okoliša Republike Hrvatske i boljitka života građana i građanki u našoj zemlji – s nadom da će se i druga poduzeća odazvati ovakvim akcijama kojima se čuva okoliš i prirodne ljepote Lijepe Naše.

„Okupljen je veliki broj najmanjih, ali najvećih, građana i građanki Grada Karlovca – ne da bismo mi odrasli naučili njih kako se čuva priroda, već upravo suprotno. Da oni to nauče nas.

Djeca nisu kriva zbog otpada, zbog devastacija i zbog klimatskih promjena. Mi odrasli smo odgovorni za to i baš se zbog djece moramo promijeniti“, izjavila je Patricija Topić, voditeljica PR i marketing odjela Ford Hrvatske.Slušajmo djecu, za njihovu budućnost!

U organizaciji Saveza čuvara prirode Hrvatske – Karlovac održana je i junior trail utrka 4 rijeke. Obuhvaćala je dječju utrku na 800 metara, u kojoj su sudjelovala djeca do 11 godina i njihovi roditelji, te utrku na 1800 metara za djecu od 12 do 14 godina.

Utrke su se trčale u predivnom okruženju uz šetnicu rijeke Korane. S obzirom na to da je cjelokupna ruta asfaltirana i bez uzbrdica i stepenica, bila je ovo idealna prilika za trkače početnike da se okušaju u ovom iskustvu. Svi mali trkači dobili su i medalje kako bi im utrka ostala u lijepom sjećanju i kako bi se svi osjećali kao pobjednici.

Program se izvodio u cijeloj karlovačkoj županiji, a nakon toga se rijekom Kupom išlo u Sisačko-moslavačku županiju. U svakoj županiji provodio se program Ranger Hrvatska #ranger4river, a štafeta se predavala koristeći riječne puteve.

Nakon što su se obišle sve županije, stručna komisija izabrala je „najzeleniji“ Grad i županiju - #gradprijateljprirode.


Osnovni ciljevi manifestacije bili su  izgradnja „pametne mreže“ čuvara prirode – rendžera u vidu zaštite prirode i okoliša Republike Hrvatske, zaštita prirode i okoliša, poboljšanje sustava obrane od poplava, suradnja svih državnih, regionalnih institucija u svrhu sprečavanja nedopuštenog odlaganja otpada i zaštite prirode.

Savez čuvara prirode Hrvatske - Karlovac, 21. kolovoza 2021. s početkom u 11:00 sati organizirao je ekološku akciju #ranger4river – čišćenje rijeke Korane (gradsko kupalište) i okoliša uz rijeku. Osim čišćenja, organiziran je i niz edukativnih radionica, prezentacija ronjenja, plivanja, kajakinga, raftinga, vježba spašavanja iz rijeke u organizaciji Civilne zaštite MUP RH te Utrka junior ranger te su svi sudionici dobili na dar majicu Rendžera i Zahvalnicu za sudjelovanjem.

Cijela akcija bila je snimana dronom i TV Kamerama.


Škola veslanja i ronjenja za naše najmlađe

U sklopu ekološke Ranger Eko akcije, instruktori #croatiaopenlands održali su za naše najmlađe školu veslanja te je nakon toga uslijedilo spuštanje raftom niz slap na Korani. Uz to, održana je i prezentacija ronjenja gdje su najmanji junior rendžeri uz pomoć stručnih instruktora poput Mario Tomac osjetili ljepotu ronjenja.Po Seljanovoj šetnici uz vodiče rendžere

Rendžersku šetnju vodio je naš poznati planinar, speleolog, istraživač i predsjednik Saveza čuvara prirode Hrvatske Mladen Kuka. Pokazao je šetačima i nastavno-obučni centar za obuku rendžera u Hrvatskoj na poligonu oko Vile Anzić pa su sudionici imali prilike vidjeti i koje sve kompetencije moraju imati ako žele postati rendžeri, odnosno čuvari prirode. Nakon ručka, odmora i okrepe, rendžeri su sudionike upoznali i s florom i faunom prekrasne rijeke Kupe.

Sudjelujuću u ovoj manifestaciji, Karlovčani i Karlovčanke, uz Ford Hrvatsku, kao jednu od rijetkih tvrtki koje aktivno podržavaju i provode društveno odgovorno poslovanje, doista su pokazali kako se pazi na očuvanje prirodnih ljepota i dali dobar primjer i ostatku Hrvatske.

Kroz narednih mjesec dana održat će se i Humanitarni bal u Karlovcu, na kojem će se održati aukcija slika izabranih djela s Likovne kolonije u Karlovcu, a cjelokupno prikupljeni iznos od Humanitarnog bala bit će direktno uplaćen na račun (1) Dječje bolnice Sisak i (2) Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba "Dumovec", a sredinom rujna najavljen je i tzv. Ranger party te R'N'B DJ-ing party na 4 rijeke. U slučaju da ste propustili ovaj događaj, pratite Savez čuvara prirode Hrvatske i novosti na službenim stranicama Ford Hrvatske za daljnje informacije i uključite se u nove akcije za očuvanje prirode Lijepe Naše.