U međuvremenu, a vrijeme leti

U međuvremenu je onaj, na početku slavljen pa onda ismijavan i prezren Stožer za obranu od korone, objavio ukidanje svih mjera u borbi protiv korone. Gotovo svih. Ono što je od mjera ostalo, zanemarivo je, odnosi se na maske u ustanovama socijalne skrbi i zdravstva. Ako se tih majušnih preostalih mjera tamo u tim ustanovama nitko ne bude pridržavao, nikome neće biti ništa kao što i inače nikome nije bilo ništa. Osim bolesnih i onih s teškim posljedicama bolesti. I umrlih.

Iako virus i dalje živi među nama, iako su mnogi i dalje zaraženi, Stožer je neslužbeno svirao kraj, šef Stožera zagladio je svečarski kosu, ali kraj epidemije, pandemije, kako god, nisu proglasili. Ni on ni ministar ni itko mjerodavan.

Ministar zdravstva poručio je da je sretan zbog ukidanja mjera i skidanja maski iako su na presici na kojoj su to obznanili svi nosili maske. I da; nije spominjao da je RH osma na svijetu po broju umrlih na milijun stanovnika. A i da smo po broju cijepljenih na dnu EU i da je vladin projekt cijepi se misli na druge, zapravo propao. Jer se sramežljivo spominju velike količine neupotrebljenog cjepiva pa ćemo nešto donirati a nešto spremiti u smeće.

Pučanstvo se objavom kraja nošenja maski raspametilo od ushićenja, mediji javljaju o "partijanjima" do zore, svi su razdragani kao da do jučer uopće i nisu bili živi. Kafići i restorani su puni, troši se nemilice po šoping centrima kao da se s maskama ništa nigdje nije moglo kupiti i kao da sutra nikad neće svanuti.

Zanimljivo; Stožer je opstao, preživio, Stožer za borbu protiv korone nije raspušten, stožeraši i dalje rade iako se ne zna što točno budući da su ukinuli mjere koje su trebali propisivati i nadzirati.

U međuvremenu međuvremena, najavljena je rekonstrukcija Vlade koju šef Vlade zove osvježenjem a tako nam tumače i mnogi mediji. Preskače se činjenica da "rekonstrukciju" guraju istražna tijela koja su već "rekonstruirala" jednog ministra pritvaranjem u subotnje jutro, a da se protiv druge dvojice provodi istraga.

Znači; tijela progona smatraju da postoji osnovana sumnja da su i službujuća dva ministra počinila neka kaznena djela pa ih zato, logično, oni i istražuju. Unatoč tome što misle neovisna pravosudna tijela i kakve oni informacije imaju pa provode istrage, ministri su i dalje ministri, a jedan je dapače potpredsjednik Vlade, dakle zamjenik je premijera. Ništa sve to ne smeta premijeru ni ministrima pod istragama ni ostatku tzv. vladajuće većine.

Ne smeta to predsjednicima strančica koje čine vladajuću većinu a njihova je politička snaga na razini statističke pogreške u svim relevantnim istraživanjima pa Sabora nakon sljedećih izbora vidjeti više neće. Da, pa im zato ništa ne smeta jer su još dvije godine u Saboru, dvije godine mandata u Saboru. S plaćama i dodacima za odvojeni život. A oni se odvojili od života građana koje bi trebali zastupati u borbi protiv korupcije, klijentelizma, nepotizma i svake vrste političke prljavštine.

I tako neki dan na Banovini potpredsjednik Vlade pod istragom a isto zadužen za obnovu dočekuje predsjednika Vlade, rukuju se, smiju se i sve je kao u redu a ništa nije u redu jer uz sve to, obnova grca i teško se pomiče. Potpredsjednik Vlade zadužen za obnovu priprema svoju obranu pa se obnovom teško može baviti.

Za to vrijeme ministar rada pod istragom i dalje je ministar rada i socijale i mnogoga pa pregovara sa sindikatima o izmjenama Zakona o radu i sigurno treba puno poštovanje kao pregovarač. Sindikati su u pregovorima s vladama poslovično tvrdi i drčni, nikad nisu bili impresionirani  činjenicom što je netko ministar pa je ovo zaista nova i nikad viđena situacija. I još je, čujem, ministarstvo predložilo da će neka prava moći dobiti i uživati samo članovi sindikata a ne i svi radnici. Što je, naravno, protuustavno o čemu je već odlučivao Ustavni sud rekavši da je to protuustavno.

Apsurdi plešu kolo s apsurdima, u opticaj je pušten i glas da će mnogi ministri otići. Pa onda poručuju da možda neće mnogi, možda samo ovi pod istragama a možda i ne. A možda i ministrica koja se medijima žalila da joj prijete sa "krvi ćemo ti se napiti" ali ona o tome nije obavijestila šefa tj. predsjednika stranke i Vlade. Jer je mislila da ne treba. Pa se on naljutio, ona shvatila da je vrag odnio šalu pa se ispričala. Zašto? Zato što se žalila medijima? No, sad kažu da ostaje ministrica ali da možda ide ministar zdravstva a možda i obrane....I tako tjednima.

Ministri koji čekaju smjene i ne znaju kakva im je sudbina, ne mogu mirno i pribrano raditi ništa pa i ne rade ništa. Ne samo ovi ministri, svi ministri bilo kada i to je logično. A sad prvi put u povijesti imamo ministre koje rade pod istragama. Jer ako ne znaš koliko ti vremena preostaje da spakiraš svoje stvari i svoj fikus, logično je da nemaš motiva za rad. Voziš u leru.

 "Dali smo vam temu pa se zabavljajte" rekao je neki dan predsjednik Vlade i glavne stranke.

Ali se mi ne zabavljamo.

Sretan vam Uskrs i sve dobro.

Za Ford piše Jadranka Kosor

 Teme, sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u kolumnama objavljenim na ford.hr stranicama odnosno komentarima na poslovnim profilima Ford Hrvatske isključivo pripadaju autorima i ne predstavljaju nužno stavove Grand Dalewest d.o.o.
Lorem ipsum