Potpuno električni Explorer

Ford je predstavio novi, potpuno električni Explorer koji kombinira njemačko inženjerstvo s upečatljivim američkim stilom. Prvi u valu inovativnih Ford električnih modela, novi Explorer je u potpunosti prilagođen za europsko tržište. 

Ovaj inovativan crossover srednje veličine sadrži pet sjedala i u potpunosti je opremljen za obiteljske avanture.

Projektiran i proizveden u Njemačkoj, potpuno električni Explorer nudi izvanredno digitalno iskustvo pomažući vozačima i putnicima da ostanu povezani u pokretu. Značajke uključuju zaslon osjetljiv na dodir SYNC Move i potpuno povezani infotainment sustav sa zvukom prilagođenim unutrašnjosti, integraciju bežičnih aplikacija i naprednu tehnologiju za pomoć vozaču u vožnji.

Futuristički vanjski dizajn usklađen je s modernim interijerom koji ima vrhunske značajke kao što su sportska sjedala te sofisticiran soundbar koji je više tipičniji za revolucionarne koncepte automobile nego obiteljska vozila. Sve to dolazi s mogućnošću brzog punjenja od 10 do 80 posto za samo 25 minuta te pristupom do 500.000 mjesta za punjenje diljem Europe. 

„Explorer je pionir za novu vrstu uzbudljivih Ford električnih vozila.  Uronjen u naše američke korijene, ali izgrađen u Kölnu za naše kupce u Europi spreman je za velike avanture i potpuno napunjen svime što će našim kupcima trebati za svakodnevne vožnje“, rekao je Marin Sander, generalni direktor Ford Model e u Europi.

Elegantan, pametan i spreman za putovanja 

Na čelu Fordovih električnih vozila, ovaj potpuno novi električni Explorer prvo je električno vozilo tvrtke koje se proizvodi u novom Fordovom centru za električna vozila u Kölnu u Njemačkoj. Ford je predan elektrifikaciji osobnih vozila do 2030.

Aerodinamični vanjski izgled označava duh i uporan stil Fordovog kultnog američkog SUV-a za novu električnu eru koji je definiran odvažnim dizajnom Ford ovala. 

Informativno-zabavni sustav SYNC Move ne samo da povezuje putnike, već ima i pomični 15-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji se može namijesiti po volji vozača te sakriva privatni prostor za pohranu. Pretinac za dva velika pametna telefona standardno dolazi s bežičnim punjenjem, dok SYNC Move pruža bežičnu kompatibilnost s Android Auto i Apple CarPlay.

Novi Explorer pomaže vam u pronalaženju najpovoljnijih zaustavljanja za punjenje na javnim mjestima i pored prometnica. Punjenje kod kuće može se zakazati tako da se koristi jeftinija električna energija te da se isporuči puna baterija i prethodno zagrijana kabina za ugodniji jutarnji odlazak od kuće. 

Dostupan kroz varijante s pogonom na stražnje kotače i s pogonom na sva četiri kotača, Explorer nudi mnoštvo korisnih značajki. Standardna specifikacija za povećanje udobnosti uključuje grijana prednja sjedala i grijani upravljač, masažno vozačevo sjedalo te kontrolu klime koja vozaču i suvozaču omogućuje odabir vlastite temperature. 

Standardno će biti dostupan pristup vozilu bez ključa, uz korištenje vrata prtljažnika bez upotrebe ruku što znači da vlasnici mogu pristupiti prtljažniku kada su im pune ruke jednostavnim pokretom nogom ispod stražnjeg branika.
Napredni sustavi pomoći vozaču uključuju, po prvi put na Fordu u Europi, Assisted Lane Change za glatku i sigurnu promjenu voznog traka pritiskom na ručicu pokazivača smjera i Clear Exit Assist koji daje upozorenja o približavanju biciklista prije otvaranja vrata.

Avantura iz stvarnog života

Kako bi pomogao demonstrirati mogućnosti Explorera, Ford se udružio s Lexie Alford, influencericom putničkih avantura – koju mnogi poznaju kao Lexie Limitless, najmlađom osobom koja je posjetila sve zemlje svijeta – za globalnu ekspediciju u novom električnom Exploreru. Nadahnuta Alohom Wanderwell, koja je postavila rekord prije 100 godina s Fordovim modelom T. 

Lexie će svoju avanturu započeti kasnije ove godine.