Ford E-Tourneo Courier

Ford je ovaj mjesec predstavio potpuno novi E-Tourneo Courier u Kopenhagenu, Danska kao dio Bring On Tomorrow Live – Fordov pokret za beskompromisni, električni način razmišljanja. 

Napravljen za avanturu i spreman za vožnju, E-Tourneo Courier je funkcionalno vozilo s pet sjedala koje dolazi u prepoznatljivom dizajnu nadahnutim SUV-om. 

Najnoviji dodatak Fordovoj svestranoj Tourneo obitelji dolazi u potpuno električnom obliku, upotpunjen širokim nizom digitalnih značajki koje pružaju praktičnu i jednostavnu upotrebu. 

„Uzbudljivi novi proizvodi kao što je E-Tourneo Courier budućnost su Forda u Europi – električan, zabavan i spreman za nove avanture. Naše novo potpuno funkcionalno vozilo najnovija je demonstracija našeg globalnog pokreta vrijednog više milijardi dolara usmjerenog u proizvodnju električnih vozila,“ rekao je Martin Sander, generalni direktor Ford modela E u Europi. 

E-Tourneo Courier jedno je od 10 potpuno električnih vozila koje se Ford obavezao ponuditi u Europi do 2024., budući da ciljaju na nultu emisiju za sva vozila u regiji do 2035. Tvrtka ulaže 50 milijardi dolara na globalnoj razini kako bi postigla cilj da do 2026. godine isporuči više od 2 milijuna električnih vozila. 

Potpuno električni model stići će u Europu 2024. godine dok se za EcoBoost Tourneo Courier s benzinskim motorom narudžbe otvaraju ovog ljeta, s početnim isporukama do kraja 2023. godine. 

Dizajniran za avanturu

Potpuno električni E-Tourneo Courier dolazi u praktičnom i prostranom dizajnu s kompaktnim paketom opreme. Kratki prevjesi te izravne, jednostavne linije jačaju vizualnu širinu i čvrstoću eksterijera, dok prednji kraj samo kod EV ima svjetlosnu traku futurističkog izgleda uz prepoznatljivu Fordovu kromiranu dijamantnu rešetku. 

„Dizajnirali smo E-Tourneo Courier kako bismo korisnicima osigurali da izvuku najviše iz života – bilo da su vani s obitelji i prijateljima ili da se vraćaju kući s biciklima, dok vanjski dizajn izražava taj bezbrižan karakter“ rekao je Amko Leenarts, direktor dizajna Ford u Europi. „Dizajn inspiriran SUV-om robustan je izvana i prostran iznutra, dok detalji modernog EV-a dodaju ekskluzivnost i jasno najavljuju Fordovu električnu revoluciju.“

Potpuno električno vozilo namijenjeno je za prijevoz do pet putnika i njihove prtljage, uz optimiziranu praktičnost korištenjem stražnje klupe djeljive u omjeru 60-40 te 44% više prostora u prtljažniku u odnosu na stariji model. Također, putnici imaju koristi od poboljšanog prostora s novim rješenjem za glavu i ramena te nizom praktičnih opcija za odlaganje, uključujući središnju konzolu koja se može konfigurirati, skriveni prtljažnik te prtljažnik od 44 litara. 

Digitalne značajke usredotočene su na upečatljivu digitalnu instrumentalnu ploču i SYNC 4 sustav kojim se upravlja putem velikog 12-inčnog zaslona osjetljivog na dodir. Potpuno povezana kabina osigurava bežičnu integraciju s Android i Apple Carplay-om, kao i podlogu za punjenje telefona kako biste ostali povezani u pokretu. 

Novo potpuno električno iskustvo

Glatka, profinjena električna putovanja osigurana su s motorom od 100 kW (136 KS) s dodatno poboljšanom opcijom vožnje s jednom papučicom. Najopsežniji paket naprednog sustava za pomoć u vožnji također olakšava svakodnevnu vožnju i duža putovanja te nudi vozaču opciju biranja između Normal, Eco i Slippery načina vožnje. 

Vozilo nudi opcije punjenja od 11 kW AC i 100 kW DC, dok je upravljanje punjenjem olakšano Fordovim rješenjem za kućno punjenje od početka do kraja s praktičnom aplikacijom te mogućnošću zakazivanja punjenja.

E-Tourneo Courier proizvodit će se u Craiovi, Rumunjska zajedno s crossoverom Pumom, koje će do kraja 2024. ponuditi EV varijantu. 

Potpuno novi Tourneo Courier s 1,0- litrenim EcoBoost turbobenzinskim motorom počinje se proizvoditi krajem 2023. godine.