Pregled

Osim potpuno nove stilizirane vanjštine, iznenadit će vas i poboljšanom i sofisticiranom unutrašnjošću, što ovo vozilo čini najuglađenijim Focusom do sad.

Nova generacija modela uključuje i širok raspon izvanrednih novih tehnologija. Tako se na primjer, sustav Ford SYNC 2 sastoji od 8-inčnog zaslona osjetljivog na dodir i naprednog glasovnog upravljanja, koji vam omogućuju intuitivno i jednostavno upravljanje vozilom, audio i klima uređajem, koristeći samo vlastiti glas. S druge stane, poboljšani sustav Active Park Assist (Poboljšana aktivna pomoć pri parkiranju) će vam ublažiti stres pri bočnom i okomitom parkiranju.

Velik broj performansi benzinskih i dizel motora osigurava ravnotežu između snage i potrošnje goriva. Napredni Powershift mjenjač i poluga mjenjača povećavaju djelotvornost i performanse, uz maksimalni užitak u vožnji.

Galerija

Eksterijer

Nepogrešivi Focus.

Drzak stil s vrhunsko dizajniranim stilskim značajkama, kao na primjer nova rešetka i aerodinamična stražnja svjetla te stražnji spojleri čine savršenu kombinaciju oblika i funkcije.

Interijer

Harmonija sklada.

Potpuno redizajniran, unutrašnjost Focusa dovodi uglađenost na novu razinu. Sve kontrole i prostori za skladištenje su na dohvat ruke, što čini vašu organizaciju u vozilu jednostavnom i intuitivnom.

Kotači

Poboljšani izgled.

Stvorite izgled koji odgovara vašem osobnom stilu. Izaberite vaš tip kotača u širokom rasponu posebno dizajniranih kotača, legura i naplataka.

16-inčni Luster Nickel-finish aluminijski naplaci s 10 dvostrukih krakova
16- inčni aluminijski naplaci s 5 krakova
16-inčni aluminijski naplaci sa 7 dvostrukih krakova
17 inčni aluminijski naplaci s 15 krakova
17- inčni aluminijski naplaci s 5 dvostrukih krakova
18- inčni aluminijski naplaci Y-dizajna s 5 dvostrukih krakova
18- inčni aluminijski naplaci Y-dizajna s 8 krakova
19-inčni crni aluminijski naplaci s 5 dvostrukih krakova
19-inčni crni aluminijski naplaci s 5 dvostrukih krakova

Unutrašnje obloge

Izrađen za savršenstvo.

Koju god unutrašnju oblogu izaberete, uočit ćete da su napravljene od kvalitetnih materijala te da je posebna pažnja dana detaljima.

Zetec: Ugljenasto crna boja
Zetec S: Ugljenasto-crna boja s crvenim prošivima
Titanium X: Capretto/Groove (djelomično koža) u ugljenasto-crnoj boji

Značajke

Tehnologija vožnje i iskustvo

Vozilo koje vas kontrolira

Zahvaljujući pametnoj tehnologiji i inteligentnom dizajnu, u Focusu ćete se u svakom trenutku osjećati ugodno, udobno i sigurno.

Inovativne tehnologije osiguravaju povezanost s cestom u vožnji, kao i povezanost s muzikom, porukama i telefonom.

Najnovija hand-free tehnologija

Sustav Ford SYNC 2 s unaprijeđenim glasovnim upravljanjem i 8-inčnim zaslonom na dodir u boji dalje novu dimenziju multimedijalnim sposobnostima u vozilu. Ovaj zaslon visoke rezolucije vam omogućuje intuitivno korištenje nekih osnovnih funkcija kao što je upravljanje vašim telefonom, muzikom ili klima uređajem te vam omogućuje jednostavno upravljanje navigacijom glasom ili dodirom.

Još lakše parkiranje

Active Park Assist tehnologija, sustav polu-automatskog parkiranja, omogućuje vam parkiranje slobodnih ruku i olakšava bočno i okomito parkiranje (kao na primjer na višekatnim parkiralištima). Senzori ovog inovativnog sustava mogu odrediti ima li dovoljno prostora za parkiranje te kontrolirati upravljač u trenutku parkiranja. Ovaj sustav sadrži dvije nove značajke: Mogućnost okomitog parkiranja i pomoć pri izlasku s parkirnog mjesta, čak i u najtjesnijim situacijama.

Jednostavna i brza promjena brzine, dodirom prsta

Ukoliko odaberete automatski mjenjač, moći ćete isprobati razne automatske značajke na mjenjaču (Automatic Paddle Shift Controls). Značajke su smještene s jedne i druge strane upravljača te vam omogućuju promjenu brzine brzo i jednostavno, dodirom prsta, čak i u zavojima.

Ford PowerShift. Učinkovito i ekonomično

Kombinirajući udobnost automatskog mjenjača i kontrolu ručnog, ovaj automatski mjenjač sa šest brzina predviđa i odabire unaprijed brzinu na koju biste se trebali prebaciti, tako da se prilikom promjene brzine ne gubi snaga. Promjena brzine putem „PowerShift"-a, osigurava vam s jedne strane glatku vožnju, dok s druge strane smanjuje potrošnju goriva i emisiju CO2 ispušnih plinova u odnosu na klasični automatik.

Autonomno kočenje

Aktivni sustav kočenja je nova, inovativna, sigurnosna značajka koja se aktivira kada vozite na brzini većoj od 50 km/h (kao na primjer na autocesti). Ova tehnologija koristi radar koji skenira cestu ispred vas te vas, u slučaju opasnosti, upozorava na mogućnost sudara zvučnim i vizualnim signalom. Ukoliko ne odgovorite na signal, sustav sam počinje kočiti kako bi vas usporio. Kada je brzina vožnje niža od 50km/h jedna druga tehnologija vam pomaže: Active City Stop. Ove dvije tehnologije zajedno omogućuju sigurno kočenje, kojom god brzinom vozili.

Uočava vozila koje možda niste vidjeli

Cross Traffic Alert je potpuno nova tehnologija i čini dio sustava Blind Spot Information System (BLIS). Tijekom izlaska iz parkirnog mjesta unatrag i kada je smanjena vidljivost u prometu, Cross Traffic Alert može detektirati nadolazeća vozila i upozoriti vas zvučnim signalom. Sustav će također uključiti svjetlo u bočnom ogledalu (lijevom ili desnom, ovisno o smjeru nadolazećeg vozila).

Tehnologija koja vidi ono što vi ne vidite

Blind Spot Information System pomaže u sigurnijoj promjeni vozne trake. Senzori radara skeniraju mrtvi kut s obje strane vozila. Ukoliko sustav uoči vozilo koje ne možete vidjeti, narančasto svjetlo će se aktivirati na odgovarajućem bočnom ogledalu te vam osigurati sigurnu promjenu vozne trake.

Povećava vašu vidljivost, bez zasljepljivanja ostalih vozača

Korisna pomoć pri noćnoj vožnji, sustav automatskih dugih svjetala (Auto High Beam), privremeno spušta vaša duga svjetla ukoliko uoči nadolazeće vozilo kako ne biste zaslijepili ostale vozače. Nakon prolaska vozila, sustav automatski uključuje duga svjetla, omogućavajući vam najveću vidljivost. Sustav automatskih dugih svjetala je dostupan kao opcija u sklopu sustava za upozoravanje na voznu traku (Lane Keeping Alert).

Umorni? Sustav za pomoć vozaču (Driver Alert) to može osjetiti

Sustav za pomoć vozaču nadzire bez prestanka vaše ponašanje u vožnji. Sustav je osmišljen tako da uočava svaku promjenu u vožnji koja bi mogla biti posljedica umora. Ako sustav uoči kako postajete manje oprezni pri vožnji, na zaslonu će se pojaviti ikona koja vam predlaže da se malo odmorite. Ako razina opreza nastavi i dalje padati, poruka na zaslonu će se i dalje ponavljati, a uključit će se i zvučni signal.

Napredni sustav koji vam pomaže da ostanete u pravoj traci

Sustav za zadržavanje vozne trake (Lane Keeping Alert) koristi kameru na prednjoj strani vozila, koja je postavljena kako bi uočila ostajete li tijekom vožnje u vašoj voznoj traci. Ako upravljač vozila (volan) počne podrhtavati te se pojavi vizualni signal na zaslonu, sustav vas upozorava da izlazite iz vaše vozne trake. Ako sporo reagirate ili ne reagirate, sustav Lane Keeping Aid će vam pomoći da se sigurno vratite u vašu traku. Tehnologija je dizajnirana za ceste s više voznih traka (kao na primjer autocesta), tako da će se automatski deaktivirati pri brzini od 65 km/h. Sustav se može i ručno isključiti.

Uočava prometne znakove koje možda niste vidjeli

Sustav za prepoznavanje prometnih znakova iščitava trajno ili privremeno postavljene prometne znakova uz ili iznad ceste. Na upravljačkoj ploči se pojavljuje ikona koja vas upozorava ako ne poštujete ograničenje brzine ili zabranu pretjecanja.

Automatski prilagodljiv tempomat

Pomoću prilagodljivog tempomata, izaberite brzinu kojom želite voziti i sustav će održavati odabranu brzinu. Ako ugrađeni senzor radara uoči vozilo ispred vas, sustav će usporiti vozilo kako bi se održala udaljenost među vozilima. Čim na cesti ispred vas ne bude vozila, sustav će ubrzati vozilo do odabrane brzine.

Pomoć za održavanje sigurne udaljenosti

Ploča s instrumentima uključuje i značajku pokazivanja udaljenosti (Distance Indication). Na zaslonu je neprekidno prikazana udaljenost u odnosu na vozila ispred vas. Ovisno o postavkama o udaljenosti koje ste izabrali, sustav vas upozorava o udaljenosti drugog vozila putem ikone semafora u boji na zaslonu. Sustav upozorena udaljenosti ( Distance Alert) vas crvenim svjetlom upozorava da ste preblizu vozilu ispred vas.

Pametna prednja svjetla

Prednja svjetla Bi-Xenon sa značajkom prilagodljivog osvjetljenja se pametno prilagođavaju svim situacijama u prometu. Ovisno o vrsti ceste, sustav automatski odabire između četiri tipa osvjetljenja, odabirući snop svjetlosti koji najbolje odgovara trenutnoj prometnoj situaciji. Sustav može uključivati i okretna svjetla koja se kreću sukladno vašoj vožnji.

Performanse i učinkovitost

Uživajte istovremeno u snazi i učinkovitosti

Tehnologija motora igra ključnu ulogu novog Fokusa. Pomaže u smanjenju troškova goriva kao i emisije CO2, osiguravajući izvrsnu razinu snage motora i performansi.Naš asortiman motora trenutno uključuje benzinski motor 1,5-litreni EcoBoost i dizelski 1,5-litreni TDCi. Svi motori su opremljeni Stop/Start sustavom, čime se poboljšavaju rezultati u pogledu potrošnje goriva. Svi novi motori su dizajnirani kako bi se zadovoljili strogi standardi emisije CO2 Euro 6. Nova inačica snažnog 1,0-litreni EcoBoost motora već smanjuje emisije na manje od 100 g/C02.

1,0-litreni EcoBoost

Jedna od inačica iznenađujuće jakog 1,0-litrenog motora EcoBoost jamči emisiju CO2 nižu od 100g/km: to je prvi ne hibridni, benzinski motor koji je dostigao takve performanse.

Snaga i učinkovitost bez kompromisa

1,5-litreni EcoBoost je novi dodatak u uspješnom asortimanu EcoBoostovih modela.Veličina motora smanjena je s 1,6 litara na 1,5 litara, što je rezultiralo manjom emisijom CO2 i manjom potrošnjom goriva... bez kompromisa između snage i učinkovitosti. Dostupne inačice: 150 KS ili 180 KS s ručnim ili automatskim 6-stupanjskim mjenjačem.

Potpuno novi motor

1,5-litreni TDCi je potpuno nov motor. Izrađen na temelju 1,6-litrenog TDCi, nudi istu snagu na ulaznoj razini od 95 KS, dok povećana snaga može dostići do 120 KS (od 115 KS), istovremeno umanjujući potrošnju goriva i smanjujući emisije CO2. Motor je trenutno dostupan s ručnim 6-stupanjski mjenjačem i a od proljeća 2015 će biti dostupan i motor jačine 120 KS s automatskim mjenjačem.

2,0-litreni dizelski motor je također nov i dostupna je inačica motora snage 150 KS s ručnim ili šesterostupanjskim PowerShift automatskim mjenjačem. Ovaj novi dizelski motor značajno smanjuje emisije CO2 u odnosu na 2,0-litreni TDCi jačine 140 KS motor koji zamjenjuje.

Maksimalna kontrola pri skretanju

Vektorska kontrola okretnog momenta (Torque Vectoring Control) uravnotežuje moment sile među prednjim kotačima kako bi se najbolje prilagodio površini ceste i uvjetima vožnje. Vektorska kontrola okretnog momenta djeluje 100 puta u sekundi, što znači da je sustav 33 puta brži od treptaja oka. Time se prianjanje kotača uz cestu poboljšava, a rukovanje automobilom postaje još preciznije, što možete primijetiti i pri povećavanju brzine u zavojima.

Ušteda goriva pri promjeni brzine

Osvijetljena strelica na ploči instrumenata upozorit će vas kada bi bilo najbolje promijeniti brzinu kako biste se optimalno trošili gorivo. Učinite vaše putovanje na taj jednostavan način ekonomičnijim.

Pametni info sustav za učinkovitu vožnju

Inovativni Ford Eco Mode je sustav koji neprekidno procjenjivanje posljedice vašeg ponašanja u vožnji na potrošnju goriva. Sustav analizira brzinu vožnje, promjenu brzine, kočenje i stupanj anticipacije, kao i broj kratkih i dugih putovanja koje napravite. Pametni softver vas potom savjetuje kako poboljšati potrošnju goriva.

Uštedite gorivo koristeći Stop/Start sustavom

Kada se vaš Fokus zaustavi na semaforu ili jednostavno čekate u autu, automatski Stop/Start sustav isključuje motor (ali još uvijek opskrbljuje strujom osnovne sustave kao što su ventilacija, radio i Ford SYNC). Čim ste spremni za polazak, samo pritisnite spojnicu i odaberite prvu brzinu, koja, kao i obično ponovno pokreće sustav. Auto Stop/Start je osobito učinkovit u gradu i gradskim ulicama.

Učinkovitiji način punjenja baterija

Za razliku od tradicionalnih sustava, Smart regenerativno punjenje (Smart Regenerative Charging) samo puni bateriju, kada je to potrebno, i, kad god je to moguće, izbjegava punjenje baterije prilikom pritiska na papučicu gasa. Ovaj sustav pomaže pri štednji goriva i dodatno smanjuje emisiju CO2.

Udobnost i praktičnost

Dizajniran za vaše potrebe

U ovom vozilu sve je pametno dizajnirano, svaki kvadratni milimetar je domišljato osmišljen, maksimizirajući time udobnost i praktičnost u kompaktnom vozilu.

Upravljač kod kojeg su svi elementi na dohvat ruke

Novi trokraki volan ergonomski je dizajniran posebno za novi Ford Focus. Svaki gumb i sve kontrole se nalaze nadohvat ruke, a položaj upravljača optimizira upotrebu i preglednost ploče s instrumentima u vašem vozilu. Za još veću udobnost, zašto se ne biste odlučili za novi grijani upravljač?

Zgodan prostor za skladištenje vaših pametnih uređaja

Središnja konzola sadrži prostor za pametne telefone i druge mobilne uređaje. Focus je opremljen USB priključkom, kako biste mogli priključiti i napuniti svoje aparate te gumenim tepihom kako biste ih sigurno mogli odložiti u unutrašnjosti vozila.

KeyFree sustav život čini lakšim

Ford KeyFree Sustav omogućuje zaključavanje i otključavanje vašeg auta, a da ključ ni ne izvadite iz džepa ili torbe: idealno ako imate pune ruke posla.

Upalite auto pritiskom na gumb

Nema potrebe za ključem. Samo pritisnite gumb Start Ford Power držeći papučicu spojnice (ili papučicu kočnice ukoliko vozilo ima automatski mjenjač) za pokretanje motora.

Bezbrižni s ključem MyKey®

Ova nova tehnologija omogućuje postavljanje maksimalne brzine, podsjetnika za sigurnosni pojas i kontrolu glasnoće audio sustava. Jednostavno umetnite ključ u bravu za pokretanje automobila i slijedite jednostavne upute za postavljanje ograničenja koje želite postaviti u sustavu. Ključ „administratora" možete zadržati za sebe, ili napraviti više inačica ako želite. Ford MyKey® je jednostavan za uporabu i dizajniran je kako biste imali svoj mir, ako posuđujete vozilo prijatelju ili članu obitelji.

Brisači koji se automatski podešavaju po kiši

Brisači sa senzorima za kišu se pokreću čim uoče vlagu na vašem vjetrobranskom staklu, te prilagođavaju brzinu u odnosu na jačinu kiše. Možete čak i odabrati jednu od šest razina osjetljivosti koja određuje količinu nakupljene vlage nakon koje se brisači pokreću.

Bočna ogledala koja štite sama sebe

Da bi se izbjeglo nenamjerno oštećenje ogledala, ona se automatski preklapaju prema unutra kada ste parkirani. Kada se preklope, štite između ostalog i integrirane pokazivače skretanja.

Ford Easy-Fuel, za sigurno punjenje goriva

S ovom korisnom tehnologijom gotovo je nemoguće napuniti vaš spremnik pogrešnim gorivom. Sustav jednostavno ne prihvaća tip goriva koji ne odgovara motoru. I, s obzirom da je Ford Easy-Fuel sustav bez čepa za spremnik, vaše ruke više nikada neće biti prljave.

Brzo očistite vjetrobransko staklo zahvaljujući QuickClean tehnologiji

Ova pametna značajka je osmišljena kako bi vam pomogla da što prije započnete dan na maglovita, hladna jutra. Samo pritisnite tipku i sustav će otopiti ili odmrznuti vjetrobran u sekundi, čak i ako je temperatura ispod nule.

Sigurnost i osiguranje

Jedini automobil koji je osvojio četiri nagrade na Euro NCAP testiranju sigurnosti

Ford Focus je prvi automobil koji je osvojio četiri nagrade za napredne sigurnosne mjere u vozilu na Euro NCAP natjecanju koje provodi neovisno tijelo za procjenu sigurnosti. Natjecanje je usmjereno na nove tehnologije sigurnosti i osiguranja. Pobjedničke značajke su: Driver Alert Forward Alert (uključeno u Adaptive Cruise Control), Active City Stop i Lane Keeping Aid (pomoć pri održavanju vozne trake). Focus je također prepoznat kao najbolji u kategoriji "mali obiteljski automobili", nakon što je dobio 5 zvjezdica na crash-testu i izuzetno dobre rezultate na četiri ključna područja: sigurnost odraslih putnika, djeca u vozilu, pomoć za pješake i pomoć za sigurnost vozila. Otkrijte širok raspon tehnologija koje čine ovo vozilo izrazito sigurnim i pomaže vam da vaša vožnja bude sigurna.

Euro NCAP Advanced nagrada, za održavanje vaše sigurnosti

Svaka od navedenih značajki: Active City Stop, Lane Keeping Aid (pomoć pri održavanju vozne trake), Driver Alert i Forward je osvojila Euro NCAP Advanced nagradu; prvu nagradu za organizaciju sigurnosti koju dodjeljuje vodeća europska organizacija za sigurnost i zaštitu. Nagrade osvajaju samo tehnologije koje posjeduju najnaprednije sustave sigurnosti u slučaju sudara: sustave za sprečavanje sudara te sustave koji se aktiviraju za vrijeme i poslije sudara i dostupni su u vozilu. Nagrade su i pokazatelj Fordove predanosti za održavanje vaše sigurnosti putem našeg asortimana. Ukupno smo primili sedam Euro NCAP Advanced nagrada, za inovacije osmišljene kako bismo Vas zaštitili.

Inteligentni sustav zaštite (IPS) se aktivira u djeliću sekunde

Ford Focus je opremljen naprednim Inteligentnim sustavom zaštite (IPS), nizom međusobno koordiniranih uređaja koji vam nude visoku razinu sigurnosti. U prvom trenutku, rigidna ćelija koja štiti putnike posjeduje mjesta deformacije koja apsorbiraju energiju i smanjuju efekt udarca. Potom, zračni jastuci smanjuju rizik od ozljeda. Konačno, napredne tehnologije na sjedalima i sigurnosni pojasi zadržavaju vozača i putnike u potpunosti zaštićenima u svojim sjedalima.

Dinamička kontrola stabilnosti (ESC)

Ovaj pametni sustav ima senzore koji nadziru vozilo u pokretu. Ako sustav osjeti odstupanje od odabrane linije vožnje, kao kada počnete kliziti, vaš položaj na cesti se automatski ispravlja te vam sustav pomaže zadržati kontrolu nad vozilom. ESC novog Ford Focusa, sadrži novu poboljšanu prijelaznu značajku stabilnosti koja omogućuje poboljšanu stabilnost pri manevru izbjegavanja sudara i daje veću kontrolu vozaču. ESC također uključuje kontrolu proklizavanja, kako bi se uklonilo prekomjerno okretanje kotača u prazno i kako bi se omogućilo najbolje moguću prianjanje, performanse i stabilnost, kada je to najpotrebnije. Sustav je uvijek aktivan, ali postoji mogućnost isključivanja kontrole proklizivanja, što omogućuje veći broj okretaja kotača u vrlo specifičnim i zahtjevnim situacijama, na primjer prilikom pokušaja da izađete iz dubokog snijega, blata ili pijeska. Potrebno je napomenuti da je Focus opremljen tvrđim prednjim kočionim čeljustima i materijalima za veći koeficijent trenja čime se poboljšava učinkovitost kočenja u teškim uvjetima.

Sustav pomoći prije sudara

Sustav pomoći prije sudara (Pre-Collision Assist) djeluje kroz otkrivanje raspona brzina pokretnih objekata. Ako se otkrije da je sudar vjerojatan i da nema reakcije vozača, sustav šalje vizualnu i zvučnu poruku upozorenja (Forward Alert) i primjenjuje srednje sile kočenja.Kako bi se izbjegao sudar pri nižim brzinama, Focus koči za vas Inovativni sustav Active City Stop pomaže vozaču izbjeći sudar pri usporenom prometu ili pri brzinama koje su niže od 30km/h. Sustav kontinuirano mjeri razliku udaljenosti u odnosu na vozila koja su blizu. Ukoliko sustav uoči da je vozilo ispred vas naglo smanjilo brzinu, vaš Fokus će automatski zakočiti.

Napredni sustavi za bolju kontrolu kočenja

Sustav protiv blokiranja kotača (ABS) i sustav elektronske raspodjele sila kočenja (EBD) se kombiniraju kako bi osigurali što bolju kontrolu kočenja. Cjelokupni kočioni sustav je poboljšan kako bi vrijeme reagiranja bilo što brže.

Ultra svijetla svjetla male snage, bi-xenon prednja svijetla

Bi-Xenon prednja svjetla s prilagodljivim osvjetljenjem automatski prilagođavaju snop svjetlosti ovisno o situacijama u vožnji. Sustav osigurava najučinkovitije osvjetljenje u svim uvjetima, bilo da se nalazite na autocesti ili u gradu. Ova tehnologija uključuje i funkciju automatskog prebacivanja na kratka svjetla ukoliko sustav otkrije nadolazeće vozilo.

Automatska duga svjetla. Povećava vašu vidljivost, bez zaslijepiljivanja ostalih vozača

Korisna pomoć pri noćnoj vožnji, sustav automatskih dugih svjetala (Auto High Beam), privremeno spušta vaša duga svjetla ukoliko uoči nadolazeće vozilo kako ne biste zaslijepili ostale vozače. Nakon prolaska vozila, sustav automatski uključuje duga svjetla, omogućavajući vam najveću vidljivost.

Elektromatsko unutarnje ogledalo

Noću ćete voziti sigurnije jer nećete stalno biti zaslijepljeni dugim svjetlima vozila iza vas. Unutrašnje ogledalo automatski detektira zasljepljivanje i lagano se zatamnjuje.

Podsjetnik sigurnosnog pojasa za dodatnu sigurnost

Ova tehnologija pomaže pri osiguranju sigurnosti putnika na stražnjim sjedalima tijekom vožnje. Sustav upozorava zvučnim i vizualnim upozorenjem ako jedan od putnika na zauzetim sjedalima nije vezan.

Upozorenje pada tlaka u gumama (TPMS)

Ako jedna ili više guma vašeg vozila počne gubiti pritisak u gumama za vrijeme vožnje, sustav kontrole tlaka u gumama (TPMS) će vas odmah upozoriti i aktivirati ikonu na ploči s instrumentima. Tako ćete imati priliku zaustaviti vozilo i riješiti problem.

Dva napredna sustava vam pomažu ostati u vašoj voznoj traci

Sustav pomoći za održavanje vozne trake (Lane Keeping Aid) će se aktivirati ukoliko počnete mijenjati traku, a da niste upalili žmigavce. Dodatni sustav upozorenja na voznu traku (Lane Keeping Alert) će vam poslati poruku upozorenja: upravljač će se početi tresti, a na ploči s instrumentima će se pojaviti vidljivi signal.

Sustav za pomoć vozaču (Driver Alert) vas upozorava da postajete umorni

Sustav za pomoć vozaču nadzire bez prestanka vaše ponašanje u vožnji. Sustav je osmišljen tako da uočava svaku promjenu u vožnji koja bi mogla biti posljedica umora. Ako sustav uoči kako postajete manje oprezni u vožnji, na zaslonu će se pojaviti ikona koja vam predlaže da se malo odmorite. Ukoliko razina opreza nastavlja i dalje padati, poruka na zaslonu će se i dalje ponavljati, a uključit će se i zvučni signal. Ova tehnologija je također osvojila prestižnu nagradu na Euro NCAP Advanced Reward.Dodatna kontrola tijekom uspona

Sustav kontrole tijekom uspona (Hill Start Assist) pomaže pri vožnji na usponu. Sustav održava pritisak na kočioni sustav 2,5 sekunde duže, tako da imate više vremena u trenutku pomicanja stopala s papučice kočnice na papučicu gasa. Sustav je također koristan kada se zaustavljate na skliskim površinama.

Tehnologija koja vas upozorava na ono što vaš automobil ne može vidjeti

Blind Spot Information System koristi senzore radara i može uočiti vozila koja vi ne možete vidjeti, jer su u vašem mrtvom kutu. Radari su smješteni s obje strane vozila i aktivno vas upozoravaju na potencijalno opasne situacije narančastim svjetlom, jasno vidljivim na bočnom ogledalu. Tako se povećava svijest vozača o mogućim opasnostima u prometnim situacijama s više voznih traka, kao što su autoceste.

Sigurnija vrsta tempomata

Kao i obični tempomati, Adaptive Cruise Control (ACC)* vam pomaže odabrati i održati brzinu vožnje (od 25 km/h do 185 km/h**).

Ono što čini ovaj tempomat sigurnijim je usporavanje vozila kako bi se osigurala dozvoljena razdaljina u odnosu na auto koji je ispred vas. Čim na cesti ispred vas više ne bude vozila, sustav će ubrzati vozilo do odabrane brzine.

Adaptive Cruise Control (ACC) je unaprijeđen sustavom Forward Alert*, sustav nadzora koji vas upozorava ako ste slučajno previše približili vozilu ispred vas. Sustav Forward Alert je još jedan pobjednik Euro NCAP Advanced Reward.

*Dostupan samo za određena vozila.

** Kada su te brzine dopuštene. Napomena: sustav ACC neće spriječiti sudar s objektima koji nisu u pokretu.

Red and Black Edition

Focus Zetec S u Red & Back edition

Atletski oblikovan Ford Focusov model pojačan je i novim posebnim izdanjima u crvenoj i crnoj boji. Dinamičan dizajn krasi i jedinstveno oblikovanje karoserije, a ove osobite boje naglašavaju najzanimljivije i kontrastne detalje.Oba modela dolaze s ekskluzivnim 17-inčnim crnim naplacima s 5 krakova, a moguće je izabrati i 18-inčni model. Standardni model podrazumijeva sportske crvene kočione čeljusti. Veliki raspon tehnološki naprednih benzinskih i dizelskih motora osigurava moćni vizualni izgled, posebice s obzirom da je i to jedan od dokaza jakih i učinkovitih performansi novih Focusa.

Focus Black Edition

Nova jaka kombinacija boja će vas ostaviti bez daha. Karoserija je u potpunosti u crnoj boji, ukrašena s nekoliko kontrastnih detalja u vatreno crvenoj boji (krov, ogledala i „pčelinje saće" rešetke). Sportski izgled auta pojačan je ultra suvremenim upečatljivim dizajnom prednje uzgonske površine, stražnjeg spojlera i detaljima na okvirima svjetala za maglu.

Focus Red Edition

Energija, snaga, strast, želja ... nema drugih boja koje pobuđuju intenzivne emocije kao što je crvena: Crvena. Crvena boja će vas zabljesnuti, posebice u kombinaciji s crnim detaljima koji stvaraju kontrasni efekt (na krovu, gornjoj i donjoj rešetki, kotačima i bočnim ogledalima). Zaštitna „Privacy" stakla (standard na ovom i na Black Edition modelu) pojačavaju osjećaj snage uzbuđenja i prisutnosti na cesti ovog vozila.

Sportaš: izvana i iznutra

Za koje god izdanje vozila se odlučite, Red ili Black Edition, unutrašnjost dobro opremljene, prostrane kabine je u vašoj omiljenoj „combo" boji. Crveni prošivi ističu se na sjedalima, upravljaču i oblogama mjenjača. Dizajnerski izgled je naglašen papučicama od nehrđajućeg čelika, jedinstvenim tepisima i aluminijskom ručicom mjenjača.

Performanse koje odgovaraju izgledu

Focus Zetec S Red i Black Editions dolaze s 1-litrenim benzinskim motorom i 1-litrenim dizelskim motorom. Oba motora vam omogućuju jedinstveno iskustvo i uštedu potrošnje goriva. Na primjer, 1,5-litreni EcoBoost motor jačine 182KS i 240 Nm okretnog momenta, troši 5,5 litara na 100km. Tu je i 2,0-litreni TDCi motor snage 150KS i 370 Nm okretnog momenta uz potrošnju goriva od 4 litre na 100 km.