Potpuno električni Ford Explorer završio je svoj put oko svijeta i kreće u prodaju

Nica, Francuska – Avanturistkinja Lexie Alford (@LexieLimitless) u ožujku ove godine postavila je službeni rekord kao prva osoba koja je obišla svijet u električnom vozilu – Ford Exploreru. Ford je tom prilikom potvrdio cijenu i specifikacije nove linije Ford Explorera, čime je vozilo postalo dostupno kupcima koji se spremaju za svoje vlastite avanture, bilo male ili velike. 

Prelaskom ciljne crte u Nici, Francuska, Lexie i njen električni Explorer predvodio je konvoj ikoničnih Ford vozila koja su bila okružena trenutnim Ford modelima koji pokazuju vizionarski smjer tvrtke. 

„Ford želi unijeti strast i emociju u električna vozila u Europi. Postoji dovoljno dosadnih automobila i SUV-ova. Novi Explorer predstavlja jedinstven karakter Forda koji je utisnut u svaki automobil u ovom konvoju“ – rekao je Jim Farley, izvršni direktor Forda koji je prisustvovao u proslavi. „Ponosni smo što lansiramo ovaj potpuno električni putnički automobil dizajniran posebno za kupce u Europi, koji je očito sposoban odvesti vas bilo gdje u svijetu.“

Ovo nevjerojatno putovanje proteglo se kroz šest kontinenata, 27 zemalja i više od 30.000 km, sve na električnu energiju. Suočavanje s prekidima napajanja u Africi, nedostatkom infrastrukture za punjenje u Čileu, neasfaltiranim cestama, planinskim prijevojima i hladnim uvjetima, ovo putovanje dokazalo je kako je sve moguće u električnom automobilu. 

„Lexieno putovanje bila je najduža testna vožnja za naš novi Ford Explorer, suočavajući se sa svakakvim vremenskim i cestovnim uvjetima i noseći se s gotovo svakim scenarijem punjenja“ rekao je Martin Sander, generalni menadžer za Ford model e u Europi. „Ono utjelovljuje pravi „možemo“ duh ove tvrtke, iskoristivši ovu veliku priliku ne samo da testiramo vozilo nego i svjetsku infrastrukturu za punjenje. Današnji prelazak ciljne crte dokazuje upravo što sve možete učiniti u potpuno električnom Exploreru i veselimo se što će kupci uskoro moći to sami otkriti.“ 

Vozilo koje je Lexie koristila za svoju avanturu bila je pre-produkcijska verzija Ford Explorera koji je od sada dostupan za narudžbe. Tijekom putovanja, Lexie je koristila različita rješenja za punjenje – od 2,2 kW AC zidnih utičnica do DC brzih punjača te prenosivog baterijskog paketa. 

Lexieno putovanje olakšao je i MegaConsole prostor u kabini u koji se može pohraniti do tri boce pića uz osobne stvari, grijano i masažno prednje sjedalo vozača te SYNC Move infotainment s podesivim zaslonom na dodir – značajke koje dolaze kao standardna oprema na oba modela; Ford Explorer i Ford Explorer Premium. 

„Na ovoj epskoj avanturi upoznala sam nevjerojatne ljude iz cijelog svijeta i doživjela 27 prekrasnih zemalja dok sam bila za volanom. No, ovo putovanje došlo je s jedinstvenim setom izazova“, rekla je Lexie koja također drži svjetski rekord kao najmlađa osoba koja je proputovala svaku zemlju na svijetu. „To je bila životna čast da sam odabrana od strane Forda kako bi prošla svijet u električnom Exploreru, koji je bio kao moj dom posljednjih šest mjeseci. Imala sam cilj pomaknuti granice onoga što je moguće učiniti s električnim vozilom i ponosna sam što mogu reći da sam to uspjela!“ 

Opremljen za svaku avanturu 


Novi potpuno električni Explorer prvo je putničko električno vozilo koje je razvijeno i proizvedeno u Europi, kombinirajući njemačko inženjerstvo, američki stil i vrhunske standardne specifikacije koje uključuju baterijske električne pogone za nultu emisiju ispušnih plinova tijekom vožnje i do 602 km dometa s jednim punjenjem. 

Explorer se nudi s izborom u RWD izvedbi i AWD izvedbi. Obije izvedbe koriste produženi litij-ionski nikal-mangan-kobalt (NMC) baterijski paket odabran zbog svoje energetske gustoće, snage i performansi u europskim klimatskim uvjetima od Skandinavije do Mediterana. 

Punjenje od 10 do 80% traje otprilike 26 minuta koristeći do 185 Kw DC brzi punjač kod AWD modela. Vlasnici Explorera diljem Europe moći će koristiti više od 600.000 punionica unutar BlueOval Charge Network koristeći FordPass aplikaciju ili inovativnu Plug&Charge tehnologiju. To uključuje i punjenje na stanicama IONITY-a i Allego – s kojima je Ford objavio partnerstvo. 

Nije samo punjenje brzo i jednostavno. Novi električni Explorer može ubrzati brže od Ford Focusa ST Performance te dolazi od 0 do 100 km/h za samo 5,3 sekunde (AWD model). Također, AWD Explorer ima vuču do 1,200 kg. 

Osim 470 litara kombiniranog prostora za pohranu uključujući 17-litarski MegaConsole i sigurni MY Private Locker u kabini, svaki Explorer dolazi sa SYNC Move, povezani infotainment s podesivim 14,6-inčnim središnjim zaslonom osjetljivim na dodir koji se možće podizati i spuštati kroz luk od više od 30 stupnjeva. 

U standardnoj opremi dolazi i opcija grijanog upravljača i prednjih sjedala, masažno sjedalo vozača te bežično punjenje za vaše pametne telefone. Napredan dizajn interijera uključuje sportski dizajn sjedala s integriranim naslonima za glavu te stilski soundbar za uživanje u audio sadržaju koji se može reproducirati putem bežičnih Android Auto ili Apple CarPlay povezanih uređaja. 

Explorer Premium dolazi s 10-zvučnim B&O audio sustavom i ambijentalnim unutarnjim osvjetljenjem te nadograđenim prednjim svjetlima. 

Kako bi proces kupnje bio što praktičniji i jednostavniji, osigurana je i luksuzna specifikacija za dodatnu privlačnost Explorera. Opcionalni dodaci nude panoramski krov te paket asistencije za vozača. Također, tu je i opcija bežičnih vrata prtljažnika za pristup do 450 litara prtljažnog prostora, head-up zaslon, 360 ° kamera te nova tehnologija za asistenciju tijekom vožnje. 

Potpuno električni Explorer prvo je vozilo koje se sastavlja u Fordovom centru za EV u Kolnu nakon investicije od 2 milijarde dolara.